Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ


Στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και
Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) θα
πραγματοποιηθούν δύο τριήμερα σεμινάρια για την παραγωγή
βασιλισσών και βασιλικού πολτού. Το πρώτο θα πραγματοποιηθεί στις
26, 27 και 28 Απριλίου, 2013 και το δεύτερο στις 24, 25 και 26 Μαΐου,
2013 τις εξής ημέρες και ώρες:
 Παρασκευή ώρες 14.00 έως 20.00
 Σάββατο ώρες 09.00 έως 15.00
 Κυριακή ώρες 09.00 έως 15.00
Με θέματα:
1. Η ισορροπημένη τροφοδότηση των μελισσιών
2. Μέθοδοι ανάπτυξης (δυνάμωμα) των μελισσιών
3. Μέθοδοι παραγωγής βασιλισσών
4. Μέθοδοι παραγωγής βασιλικού πολτού
5. Η κλασσική μέθοδος βασιλοτροφίας (εμβολιασμός)
6. Η δημιουργία κυψελιδίων σύξευξης
7. Η παραγωγή κηφήνων
8. Η τεχνητή σπερματέγχυση στις μέλισσες
9. Τρόποι εισαγωγής βασιλισσών
10. Το σημάδεμα (μαρκάρισμα) των βασιλισσών
11. Η τράπεζα βασιλισσών
12. Πως παράγονται βελτιωμένες βασίλισσες
13. Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά, ποιοτικά κριτήρια και νοθεία του
βασιλικού πολτού
Το κόστος είναι 130 ευρώ το άτομο και θα περιλαμβάνει εκτός από
το εκπαιδευτικό υλικό, καθημερινό ελαφρύ γεύμα, καφέδες και
αναψυκτικά.
Επίσης θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης από το Γεωπονικό
Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 210-5294562
και στο e-mail: melissa@aua.gr

Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Με το ποσό των 360.000 ευρώ θα ενισχυθεί η μελισσοκομία


Το ποσό 360.000 ευρώ θα δοθεί μετά την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για το πιλοτικό πρόγραμμα επιτήρησης απωλειών στις αποικίες μελισσών στη χώρα μας  έως το Καλοκαίρι 2013.
Η χώρα μας είχε υποβάλει τεχνική πρόταση εφαρμογής σχετικού προγράμματος λόγω του φαινομένου της μεγάλης μείωσης του πληθυσμού των μελισσοσμηνών.
Η πρόταση με το αντίστοιχο πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 110.000 Ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος του προγράμματος ενδέχεται να φτάσει τις 360.000 Ευρώ.
Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
1. Ο προσδιορισμός των πραγματικών ποσοστών θνησιμότητας και νοσηρότητας στις αποικίες των μελισσών στα ελληνικά μελισσοκομεία.
2. Η διερεύνηση και η επιτήρηση στοχευμένων παραγόντων που συμβάλλουν στο φαινόμενο των απωλειών στις αποικίες των μελισσών.
3. Ο επαναπροσδιορισμός της υγειονομικής κατάστασης των μελισσοσμηνών στη χώρα μας.
4. Η συλλογή αξιόπιστων και επικαιροποιημένων στατιστικών και επιδημιολογικών στοιχειών στη κατεύθυνση της πρόληψης και βελτίωσης της υγείας των μελισσών.
ΠΗΓΗ

 http://www.newsbomb.gr/prionokordela/oikonomia/story/290884/me-to-poso-ton-360000-eyro-tha-enishythei-i-melissokomia#ixzz2OPBBEojd

Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

«Ξεκλειδώθηκαν» τα γενετικά μυστικά των μελισσών

Διεθνής ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε ότι αποκάλυψε τα γενετικά μυστικά της μελισσοπαραγωγού μέλισσας (Αpis mellifera). Η εξέλιξη θεωρείται πολύ σημαντική αφού θα επιτρέψει στους ειδικούς να κάνουν συνδέσεις ανάμεσα στη διατροφή των εντόμων, στο περιβάλλον που ζουν και την ανάπτυξη τους. Οι ερευνητές ευελπιστούν επίσης ότι η εξέλιξη θα βοηθήσει στο να δοθεί μια απάντηση σε φαινόμενα που οδηγούν σε μαζικούς θανάτους μελισσών σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η αποκαλούμενη «Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας».

Σύνθετες κοινωνίες

Ομάδα ερευνητών από τη Βρετανία και την Αυστραλία μελέτησε διεξοδικά τις μελισσοπαραγωγούς μέλισσες. «Οι μελισσοπαραγωγοί μέλισσες ζουν σε σύνθετες κοινωνίες που αποτελούνται από δεκάδες χιλιάδες μέλη. Στην πλειονότητά τους είναι θηλυκές εργάτριες που δεν μπορούν να αναπαραχθούν και για αυτόν τον λόγο αφιερώνουν τη σύντομη ζωή τους στη συλλογή τροφής και σε άλλες ασχολίες όπως η φροντίδα των προνυμφών μέσα στις κυψέλες. Οταν η βασίλισσα της κυψέλης γεννάει τα αβγά της οι εργάτριες αποφασίζουν αν η προνύμφη όταν εκκολαφθεί θα γίνει εργάτρια ή βασίλισσα. Ετσι οι προνύμφες τρέφονται ανάλογα με τη μοίρα που τους έχουν προδιαγράψει οι εργάτριες. Οι προνύμφες που προορίζονται για εργάτες τρέφονται με γύρη και νέκταρ ενώ εκείνες που προορίζονται για βασίλισσες με βασιλικό πολτό. Το ίδιο διαιτολόγιο ακολουθείται σε όλη τη διάρκεια της ζωής των μελισσών. Οι εργάτες τρώνε γύρη και νέκταρ ενώ οι βασίλισσες τον πολτό» αναφέρει ο Πολ Χαρντ, του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας

Ο ρόλος της επιγενετικής

Οπως φαίνεται, ο ρόλος που θα κληθούν να έχουν οι μέλισσες στην κυψέλη δεν είναι γενετικός (δεν είναι γραμμένος στο DNA τους) αλλά επιγενετικός - επιβάλλεται δηλαδή από εξωτερικούς παράγοντες. Το φαινόμενο είναι σύμφωνα με τους ερευνητές αποτέλεσμα της λεγόμενης υπόθεσης του «ιστονικού κώδικα», μιας διαδικασίας που αφορά γενετικές μεταβολές οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε μια οικογένεια πρωτεϊνών (ιστόνες) μέσα στον πυρήνα των κυττάρων. Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο φαινόμενο εντοπίζεται στις μελισσοπαραγωγούς μέλισσες.

«Η διαφορετική εξέλιξη σε μέλισσες που διαθέτουν το ίδιο DNA είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα επιγενετικής δράσης που ξεπερνά τους βασικούς γονιδιακούς μηχανισμούς. Από τις γνώσεις που έχουμε για το πώς λειτουργεί ο ιστονικός κώδικας σε άλλους οργανισμούς πιστεύουμε ότι στην περίπτωση των μελισσοπαραγωγών μελισσών παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη των προνυμφών τους» αναφέρει ο Μαρκ Ντίκμαν του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ που ήταν επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Biochemistry and Molecular Biology». Πηγή:tovima.gr