Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Από τη μέλισσα με αγάπη...



Σε αντίθεση με άλλες γλυκαντικές ύλες όπως η επιτραπέζια ζάχαρη, το μέλι περιέχει μικρές αλλά ποικίλες ποσότητες βιταμινών, μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο κ.ά.

Επιπλέον, στο μέλι θα βρούμε αμινοξέα (προλίνη, φαινυλαλανίνη, τυροσίνη, βαλίνη, κ.ά.) καθώς και μοναδικές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το καφεϊκό οξύ, η πινοσεμπρίνη, η πινομπασκίνη, η κερκετίνη και η χρυσίνη. Η γενική σύσταση του μελιού αλλάζει ανάλογα με τον τύπο του και την ποικιλία των φυτών που έχουν «τρυγήσει» οι μέλισσες.

 Από τα πιο διαδεδομένα και ποιοτικά μέλια είναι το θυμαρίσιο και, σύμφωνα με το νόμο, ως θυμαρίσιο μέλι χαρακτηρίζεται εκείνο του οποίου η γυρεοσκοπική ανάλυση δίνει αποτέλεσμα μεγαλύτερο του 18% (κόκκοι γύρης θυμαριού επί του συνόλου των κόκκων γύρης που εμφανίζονται στο προϊόν). Οσον αφορά τις σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού, πολύ πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο J Biomed Biotechnol. (2009:830616), αναδεικνύει την αντιπολλαπλασιαστική δράση που έχουν τα αντιοξειδωτικά του μελιού απέναντι σε καρκινικά κύτταρα, σε εργαστηριακό πάντα επίπεδο.

Για αποθεραπεία πληγών

Για περισσότερα από 3.000 χρόνια το μέλι χρησιμοποιούνταν στην Ιατρική για την αποθεραπεία των πληγών. Στους πληγωμένους στρατιώτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το μέλι χρησιμοποιούνταν με τη μορφή καταπλάσματος για την επούλωση των πληγών των στρατιωτών. Με τον καιρό, η χρήση του ως αντισηπτικού και μικροβιοκτόνου μειώθηκε, κυρίως λόγω της ευρείας χρήσης των αντιβιοτικών. Παρ' όλ' αυτά, τον τελευταίο καιρό το μέλι άρχισε να χρησιμοποιείται ξανά για θεραπευτικούς σκοπούς, λόγω της ταυτόχρονης ανάπτυξης ανθεκτικών μικροβίων, που καθιστούν τα αντιβιοτικά ανεπαρκή. Υπάρχουν αρκετές πρόσφατες αναφορές οι οποίες μιλούν για θετικά αποτελέσματα από τη χρήση του μελιού στη θεραπεία των πληγών και την καταπολέμηση των μολύνσεων. Η θετική επίδραση του μελιού φαίνεται να είναι πιο έντονη σε ασθενείς με χρόνιες πληγές και έλκη λόγω κατάκλισης.
Μάλιστα, ερευνητές έχουν αναπτύξει έναν θεραπευτικό τύπο μελιού σε μορφή γέλης (Medihoney), ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την επούλωση πληγών και νοσοκομειακών λοιμώξεων. Μελέτη του πανεπιστημίου Queensland της Αυστραλίας έδειξε ότι αυτός ο τύπος μελιού μπορεί με επιτυχία να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά, για να αποφθεχθούν λοιμώξεις συσχετιζόμενες με τους καθετήρες, σε ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση.

Σημαντική μερίδιο «ευθύνης» της αντιμικροβιακής και αντιβακτηριακής δράσης του μελιού έχει το υπεροξείδιο του υδρογόνου που παράγεται όταν το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης που εμπεριέχεται στο μέλι, διασπά τη γλυκόζη.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι οι περισσότερες μελέτες που αφορούν τις θετικές επιδερμικές επιδράσεις του μελιού αναφέρονται σε μικρό αριθμό ασθενών. Για να μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως στην επούλωση των πληγών θα πρέπει να γίνουν αρκετές ακόμη καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες ευρείας κλίμακας. Ετσι μόνο θα μπορέσουν να τεκμηριωθούν με αδιάσειστο τρόπο οι πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού και να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ευρέως στη φαρμακευτική.

Συνεργασία του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ως συνεργαζόμενο κέντρο (Collaborating Center) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ανάπτυξη στρατηγικών και υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας και Πρόληψης μη-μεταδιδόμενων νοσημάτων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ανακηρύχτηκε το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που λειτουργεί από δεκαετίας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Γιάννη Τούντα, αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής και πρόεδρο της Παγκόσμιας Ενωσης Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας.
Στις αρμοδιότητες που ανέθεσε ο ΠΟΥ στο Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, περιλαμβάνονται οι πληθυσμιακές έρευνες υγείας, οι έρευνες υπηρεσιών υγείας, η αξιολόγηση προγραμμάτων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, η κατάρτιση στους τομείς αυτούς, η δημιουργία βάσεων δεδομένων, η διαμόρφωση κατευθυντήριων οδηγιών, η συμμετοχή στις αντίστοιχες επιτροπές του ΠΟΥ, η υποστήριξη δράσεων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στην ΠΦΥ, στα νοσοκομεία, στους δήμους και στους χώρους εργασίας και η εκπροσώπηση του ΠΟΥ σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, καθώς και στα ΜΜΕ στους τομείς αυτούς.

ΠΗΓΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου