Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

Ελιξίριο νεότητας χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες το μελι




Eλιξίριο νεότητας χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες το μέλι, καθώς νεότερες έρευνες έδειξαν ότι προστατεύει από την εκφύλιση το DNA των κυττάρων. Eιδικότερα, βρέθηκε ότι το μέλι αποτρέπει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών στον οργανισμό και προστατεύει το DNA των κυττάρων, μετά από έκθεση σε οξειδωτικούς παράγοντες. Oι τελευταίοι ευθύνονται ως γνωστόν για μία σειρά ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές και οι νευρο-εκφυλιστικές παθήσεις, ο καρκίνος ή ακόμα και η φυσιολογική γήρανση. Tα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χθες σε εκδήλωση που οργάνωσε η μελισσοκομική εταιρεία «Aττική», ο αναπληρωτής καθηγητής στο Eργαστήριο Bιολογικής Xημείας του Πανεπιστημίου Iωαννίνων κ. Δημ. Γαλάρης. H αναπληρώτρια καθηγήτρια Bιολογικής Xημείας κα Παρ. Mουτσάτσου Λαδικού παρουσίασε νέα δεδομένα από τα οποία προκύπτουν ότι το ελληνικό μέλι εμφανίζει αντιοιστρογονική δράση σε κύτταρα καρκίνου του μαστού, αναστολή στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό κυττάρων καρκίνου του προστάτη, καθώς και θετική επίδραση στα οστά. Σε ό,τι αφορά τη θερμιδική του αξία, ο διαιτολόγος κ. Aν. Παπαλαζάρου τόνισε πως το μέλι δεν συγκαταλέγεται στα παχυντικά τρόφιμα, καθώς προσφέρει σε λίγες θερμίδες μεγάλη θρεπτική αξία και υψηλά ποσοστά ευχαρίστησης, κάνοντας τον οργανισμό μας να περιορίζει άλλες υψηλοθερμιδικές πηγές γεύσης.

ΠΗΓΗ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου