Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Οι μέλισσες αποκαλύπτουν τα μυστικά των serial killers

Αν σας ρωτούσαν τι το κοινό έχουν μια μέλισσα και ένας κατά συρροήν δολοφόνος, μάλλον θα δυσκολευόσασταν να απαντήσετε. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου όμως έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι ένας βόμβος (είδος αγριομέλισσας, κοινώς μπούμπουρας), όταν μετακινείται προκειμένου να αναζητήσει τροφή, συμπεριφέρεται όπως ένας τυπικός serial killer: δεν πετά ποτέ πάνω σε λουλούδια που βρίσκονται κοντά στη φωλιά του για να μην προσελκύσει εχθρούς στα ίχνη του «σπιτιού» του.

Αποφάσισαν λοιπόν να μελετήσουν την τοπολογία και τη γεωμετρία των μετακινήσεων αυτού του εντόμου, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μοντέλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Αστυνομία για τον εντοπισμό δολοφόνων, βιαστών, εμπρηστών ή ληστών.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας, βιολόγο Naigel Raine, οι εγκληματολόγοι χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο εδώ και χρόνια, αλλά «μέχρι σήμερα δεν είχε σταθεί δυνατό να αποδειχθεί η επιστημονική της εγκυρότητα. Τώρα όμως είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε στο εργαστήριο μια διάταξη από ψεύτικα λουλούδια και να καταγράψουμε την πορεία της πτήσης του εντόμου. Χάρη σε αυτά τα στοιχεία θα μπορέσουμε στη συνέχεια να εντοπίσουμε επακριβώς πού βρίσκονται οι φωλιές. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η φάση επαλήθευσης του μοντέλου, θα προχωρήσουμε σε νέους πειραματισμούς με στόχο, αυτή τη φορά, την τελειοποίησή του και στο επίπεδο της μαθηματικής σύλληψης».

Στην έρευνα συνεργάζεται και ο Kim Rossmo, πρώην αστυνομικός και νυν καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και γνωστός στους ειδήμονες ως ο εισηγητής μιας πρωτοποριακής μεθόδου σκιαγράφησης του προφίλ ενός εγκληματία που είναι γνωστή ως «geographic profiling»: ο τόπος κατοικίας του εγκληματία προσδιορίζεται αναλύοντας τις τοποθεσίες όπου έχουν διαπραχθεί μια σειρά από εγκλήματα.

Δοκιμάζοντας μάλιστα να ωραιοποιήσουν την εμπλοκή τους σε τέτοιες αστυνομικές έρευνες, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η μελέτη της διατροφικής συμπεριφοράς εντόμων όπως οι βόμβοι, ή άλλων ζώων, ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη όχι μόνο στους εγκληματολόγους αλλά και στους βιολόγους, καθώς θα τους βοηθήσει να διαπιστώσουν ποιες είναι οι συνθήκες που εξασφαλίζουν την τροφή σε είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Από τον ΣΠΥΡΟ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ

ΠΗΓΗ

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=21636

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου