Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ακόμα και οι μέλισσες παραφέρονται υπό την επήρεια της κοκαΐνης!

Δεν συμβαίνει μόνο στους ανθρώπους: Υπό την επήρεια της κοκαΐνης, οι μέλισσες το ρίχνουν στον ξέφρενο χορό, διαπίστωσαν Αμερικανοί εντομολόγοι. Η ανακάλυψη δημιουργεί υποψίες ότι στον εγκέφαλο των εντόμων υπάρχει κάποιο κύκλωμα επιβράβευσης, όπως στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι εργάτριες μέλισσες που αναζητούν τροφή εκτελούν έναν ειδικό χορό για να ενημερώσουν την αποικία ότι εντόπισαν κάποια πλούσια πηγή νέκταρ. Όταν η τροφή είναι υψηλής ποιότητας, και εφόσον η κυψέλη χρειάζεται να αυξήσει τα αποθέματά της, οι εργάτριες ξεκινούν μια σειρά από περίπλοκες κινήσεις που εξηγούν σε πια κατεύθυνση και απόσταση βρίσκεται το νέκταρ.


Ο καθηγητής Εντομολογίας και Νευροεπιστημών Τζιν Ρόμπινσον διαπιστώνει τώρα ότι υπό την επήρρεια της κοκαΐνης οι εργάτριες χορεύουν ανεξάρτητα από την ποιότητα της τροφής και των αναγκών της αποικίας, παρόλο που ο χορός τους παραμένει ακριβής όσον αφορά τη θέση της τροφής.

Δεδομένου ότι η κοκαΐνη δημιουργεί στον άνθρωπο ένα αίσθημα ικανοποίησης ή επιβράβευσης, ο Δρ Ρόμπινσον υποθέτει ότι το ίδιο αίσθημα καθοδηγεί και τη συμπεριφορά των εντόμων, όπως συμβαίνει και σε πολλές ανθρώπινες συμπεριφορές.

Στον άνθρωπο, η κοκαΐνη επιδρά στη ντοπαμίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που χρησιμοποιείται τόσο στο κύκλωμα επιβράβευσης όσο και σε άλλες σημαντικές λειτουργίες όπως ο έλεγχος των κινήσεων του σώματος.

Το διεγερτικό ναρκωτικό δεν είναι περίεργο που δρα στα έντομα, δεδομένου ότι παράγεται από το φυτό της κόκας ως εντομοαπωθητικό.

Φαίνεται πάντως ότι στην περίπτωση των εντόμων η κοκαΐνη δεν επηρεάζει το σύστημα της ντοπαμίνης, αλλά το σύστημα του νευροδιαβιβαστή οκτοπαμίνη, ο οποίος εμπλέκεται στη διατροφική συμπεριφορά τόσο των μελισσών όσο και άλλων εντόμων.

Η μελέτη αυτού του συστήματος ίσως προσφέρει στο μέλλον στοιχεία για τη σχέση του κυκλώματος επιβράβευσης στην κοινωνική συμπεριφορά.

 Η έρευνα δημοσιεύεται στο Journal of Experimental Biology.

2 σχόλια: