Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Υγειονομικές μετρήσεις για την μελισσοκομία (μέρος 2ο)




Η διατροφική αλυσίδα του μελιού, ξεκινά στα λουλούδια από τα οποία τρέφονται οι παραγωγές μέλισσες και ακολουθεί στις επόμενες δυσκολίες, θεμελιώδεις για να μετριάσει οποιοδήποτε κίνδυνο από τη μόλυνση όπως η περιγραφή των τελευταίων χρόνων, όπου έχει εντοπιστεί μια σταθερή πτώση σε όλη την Ευρωπαϊκή ένωση.

Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους συνεργασίας σε αυτό το πρόβλημα έχει υπάρξει η παρουσία παθογόνων παραγόντων, κάποιοι από τους οποίους έχουν αναπτύξει αντοχές στις χημικές θεραπευτικές αγωγές. Οι παθογόνοι παράγοντες που έχουν περιγραφεί ως οι πιο επικίνδυνοι είναι το ακάρεο Βαρρόα ή ο ιός Paenibacillus larvae, υπεύθυνοι για τις αρρώστιες που προσβάλλουν τις μέλισσες. Οι κανόνες της ποιότητας σε αυτή την εξοχή οφείλουν να βοηθήσουν ένα ευρωπαϊκό μέλι με υψηλή ποιότητα.

Αποτέλεσμα της σημασίας που ασκούν τα διαφορετικά είδη μελισσών, πάνω από όλα η Apis mellifera, μια από τις πιο παραγωγικές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει σε γνώση μια καινούρια στρατηγική στην οποία ξεχωρίζει την ανάγκη να ελέγχει σε διάφορα μέρη της μελισσοκομίας, ενας τομέας που, σύμφωνα με αριθμούς συνεισφερόμενους από την ίδια την Ένωση, φροντίζει 700.000 μελισσοκόμους και παράγει 200.000 τόνους μέλι σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση. Σύμφωνα με αυτή τη νέα πληροφορία, τα σημεία τα πιο σημαντικά σε αυτά που οφείλει να δουλεύει είναι η υγεία των μελισσών, τα υπολείμματα των κτηνιατρικών φαρμάκων και ζιζανιοκτόνα, τη γονιμοποίηση και τη βιοποικιλότητα και σε ποια κατεύθυνση οφείλει να προσανατολίζεται η διερεύνηση για να καλυτερεύσει η παραγωγικότητα.

Με αυτό, οι ευρωπαίοι μελισσοκόμοι οφείλουν να έχουν ολες τις πληροφορίες που ευνοούν ένα μεγάλο μερος της ευθύνης και της συνείδησης για σεβασμό προς στις αρρώστιες που επηρεάζουν τις μέλισσες. Αυτές οι μετρήσεις θα διευκολύνουν, μεσα από άλλες πλευρές, τη διαχείριση των προβλημάτων. Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες προτεινόμενες με αυτή την επίπτωση έχει υπάρξει η έλλειψη κατάλληλων φαρμάκων για να γιατρευτούν οι αρρώστιες των μελισσών και αυτή η χρήση συμπληρώνεται την ευρωπαϊκή ενίσχυση πάνω στα κτηνιατρικά φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου